E-mail Hieke Kaastra
  Focussen op jouw pad zien... Wat is Focussen (of Focusing)  

Focussen is een methodiek die je zicht geeft op een -soms vaag voelbare- fysieke gewaarwording over een gebeurtenis of situatie in je leven.

Bijvoorbeeld:
Je hebt een ‘niet pluis gevoel' naar aanleiding van een gesprek of een situatie. Je kunt het niet goed plaatsen, het voelt niet helemaal lekker van binnen, of het voelt aan als een steen op je maag, een brok in je keel. Al redenerend kom je er niet mee verder, het negeren of vergeten lukt niet; het blijft je bezig houden…. Je wilt er meer over te weten komen en besluit er op te focussen.

Hoe werkt Focussen?
Je richt je aandacht naar binnen en je tast af hoe het in je lijf aanvoelt, of hoe je lijf reageert op een situatie. Dit doe je stap voor stap, zonder oordeel, vanuit een nieuwsgierige houding. Soms komt er meteen een gevoel over die situatie; of je wordt een vaag onduidelijk ‘iets' gewaar. Je houdt dat ‘iets' met je aandacht gezelschap, zonder dat je je er mee identificeert. Nu kan het zich ontwikkelen, ontvouwen. Er komen bijvoorbeeld woorden, beelden of nieuwe gevoelssensaties bij. Je geeft erkenning aan alles wat er zich aandient; je laat alle stemmen, gevoelens aan het woord. Zo kan er meer rust en ruimte ontstaan, een nieuw inzicht. Soms gaat dit verrassend snel, soms is het een gestaag verlopend proces; vrijwel altijd ervaar je na een focussessie meer ruimte.

Focussen ondersteunt het zelfgenezend vermogen van het lichaam en het persoonlijke groei- en ontwikkelingsproces. Het is geen therapie; het kan wel therapeutisch werken. Daarom passen steeds meer hulpverleners en therapeuten het Focussen toe in het begeleiden van hun cliënten.

Wat levert Focussen je nog meer op?

Evenwichtig omgaan met je gevoelens
en gedachten
Natuurlijke verbinding met je innerlijk, met wie je in wezen bent
Doorbreken van belemmerende patronen en blokkades
Contact met je kwaliteiten, wensen en verlangens
Meer plezier, ontspanning, creativiteit
Zelfsturing geven aan je leven en je loopbaan
Zicht op een passende actiestap
Meer moed en zelfvertrouwen
Effectief omgaan met kritische gedachten, keuzes, vragen, blokkades, conflicten, stress, fysieke klachten, etc.

Voor wie?